فهرست مطالب

نشریه پژوهش در پزشکی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 84، بهار 1375)

  • تاریخ انتشار: 1375/01/22
  • تعداد عناوین: 19
|
  • فریدون عزیزی* صفحات 1-3

    از شاخصهای مهمی که برای ارزیابی پژوهش در هر رشته مورد نظر قرار می گیرد، تعداد و کیفیت مقاله هایی است که در زمینه علمی منتشر شده است. اگر چه در تدوین و انتشار مقالات عوامل زیادی اثر می گذارند که ممکن است با گسترش تحقیقات به طور مستقیم ارتباط نداشته باشند ولی بررسی مقالات به طور کلان ارزیابی پژوهشهای علمی را به شکل عام امکانپذیر می سازد. تاکنون از تعداد مقالات علمی پزشکی منتشر شده در نشریات داخلی اطلاعات صحیحی در دست نبوده است. تدوین مجموعه مقالات پزشکی کشور سالهای (1358 تا1372) سبب شده است که پژوهندگان علاوه بر دستیابی به فهرست مقالات مورد نظر و آگاهی از کلیه تحقیقات انجام شده در موضوع مورد پژوهش، اطلاعات مفیدی نیز در زمینه وسعت تحقیقات پزشکی در اختیارشان قرار گیرد. تعداد مقاله های علمی پزشکی که در دهه اخیر به زبان فارسی منتشر شده اند، رو به افزایش بوده است.

  • ابوالفضل ابراهیمی*، احمد حسینی، قاسم سازگار صفحات 4-13

    یکی از مواد موثر در التیام زخم، روی می باشد که نه تنها در مرحله فیروپلازی، بلکه در بازسازی اولیه جوشگاه (اسکار) موثر است. همچنین روی برای سنتز پروتیینه ساختمان و عمل کروماتین و نیز برای سنتز DNA و RNA و بنابراین برای التیام زخم فروری می باشد. البته در تحقیقات به عمل آمده توسط محققان مختلف این نتیجه به دست آمد که تاثیرات اساسی روی در ترمیم زخم، زمانی حاصل می شود که به صورت خوراکی و توسط بیماران مبتلا به کمبود روی مصرف شود. هدف عمده این تحقیق بررسی اثر روی تکمیلی به صورت شیمیایی سولفات روی (Zinc sulfate 7-H20) و به طریقه خوراکی در زخمهای برشی موشهای صحرایی نر طبیعی با نژاد Albino N Mari می باشد. تعداد 44 سر موش صحرایی با روش آماری تصادفی به دو گروه تجربی و گواه تقسیم شدند از 14 روز قبل از عمل گروه تجربی به میزان روزانه 36/3 میلیگرم سولفات روی (محتوی  8/25 میلیگرم روی) که به آبشان اضافه شد، و گروه گواه با رژیم Pellet استاندارد تغذیه شدند. سپس در روز 14 در پشت گردن و ناحیه فوقانی پشت هر دو گروه ، تحت شرایط استریل دو زخم به طول مجموعات 4 سانتیمتر ایجاد شد و رژیم سابق به مدت 14 روز دیگر ادامه یافت.  در روز پانزدهم از پوست زخم فوقانی جهت انجام اعمال بافت شناختی و از پوست زخم نحنایی جهت انجام تنسیومتری و به طریقه Intracardiac از خون آنها جهت بررسی جذب اتمی نمونه برداری شد. نتایج به دست آمده موید آن است که سولفات روی خوراکی هر چند زمان بسته شدن زخم را به تعویق می اندازد، لیکن به نحو چشمگیری استحکام پوست ترمیم شده را افزایش می دهد و سطح سرمی روی را بالا می برد.

  • افسانه آقازاده نائینی*، سید عباس صفوی نائینی، سیما ندافی صفحات 14-22

    به منظور تعیین تاثیر شاخهای زمان تولد از جمله نحوه زایمان میادر، زایمان نارس (وزن نوزاد زیر 2/5 کیلوگرم و تولد زیر 37 هفته) و طریقه ثغذ به دوران شیرخوارگی شی بر ارز اوتیت سروز گوشی میانی طی سالهای 1371 - 72، 4000 کودک در تهران در مقاطع مهد کودک و دبستانی در محدوده سنی 2-11 سالگی به طور تصادفی انتخاب و از طریق اتوسکوپ پنوماتیک، تمپانو متری و پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های حاصل از این مطالعه نشان داده اند که تغذیه با شیر خشکی شیشه شیر به میزان 12 درصد (0/005>P) در مهدکودکها و 7 درصد (0/05>P) در دبستانها، در مبتلایان بیشتر از کودکان سالم منجر به بروز اوتیت سروز می شود. نحوه زایمان مادر به روش سزارین 19 درصد(0/0001>P) فقط در کودکان بین 2- 6 سالگی در ایجاد بیماری نقش داشته است. حال آنکه وزن زیر 2/5 کیلوگرم و تولد زیر 37 هفته، از لحاظ آماری بین کودکان سالم و مبتلا اختلاف معنی داری وجود نداشت.

  • مرتضی اردو بازاری*، ناهید جنابیان صفحات 23-31

    اختلالات شنوایی از بیماریهای شایع بوده، در صورت عدم درمان عوارضی مانند کاهش شنوایی، مشکلات برخورد اجتماعی و روحی را در پی دارد و در مسایل آموزشی کودکان تاثیر می گذارد، از جمله عوامل به وجود آورنده این اختلال مال اکلوژنها می باشد. نظر به اینکه در مورد وجود و یا میزان این رابطه اختلاف نظر وجود دارد (2، 4 و 12) این تحقیق روی 60 بیمار مبتلا به اختلالات شنوایی و گروه شاهد در سال 1373 در مرکز پزشکی لقمان حکیم انجام گرفت. گروه شاهد به لحاظ سنی، جنسیت، شغل، سابقه ضربه به ناحیه سر و گوش، سابقه بیماریها، مسمومیتها و بیماریهای ارثی کاملا" با بیماران جور (Match) شدند. این تحقیق نشانداد که انسداد مرضی (مالاکلوژن) در افراد مبتلا به اختلالات شنوایی 93 درصد و در گروه شاهد 63 درصد بوده و آزمون مجذور خی (X2) نشانداد که وجود این عامل به میزان 48 درصد موجب افزایش اختلالات شنوایی می شود (0/001>P)، از بین مال اکلوژنها بیشترین نقش مربوط به مال اکلوژن درجه 3 و بعد Tcmpro Mandibular Dysfunction) T.M.D) و بالاخره Deep bite بوده است. به این ترتیب توصیه میشود برای کاهش اختلالات شنوایی مسئله مال اکلوژنها برای متخصصان گوش و حلق و بینی نیز مد نظر قرار گیرد.

  • محمد بیات*، احمد حسینی، ابوالفضل ابراهیمی، مریم جمشیدیان تهرانی، باقر مینائی زنگی صفحات 32-38

    پرتو فرابنفش در درمان زخمهای پوستی عفونی نظیر زخمهای فشاری و برشهای جراحی به کار می رود اما راجع به تاثیر آن بر روند التیام زخم نظرات متفاوتی وجود دارد. از اینرو، برای مشخص شدن تاثیر آن در این تحقیق، طیف C پرتو فرابنفش بر زخمهای باز پوست موش صحرایی تابانده شد. گروه کنترل گرمایی برابر دمای ساطع شده از مولد پرتو فرابنفش دریافت می کرد، تاثیرات پرتو فرابنفش از دیدگاه های بافت شناختی، تنسیومتری و تغییرات مساحت سطح زخم و باکتریولوژی بررسی شد. از دیدگاه بافت شناختی پرتو فرابنفش موجب واکنش التهابی طولانیتر، تاخیر در مشاهده رشته های بافت همبندی و آغاز دیرتر مرحله تجدید ساختار شد. قدرت کشش در روزهای 7 و 15 بعد از ایجاد زخم بررسی شد که در هر دو روز قدرت کشش گروه کنترل بیشتر از گروه تجربی بود و در روز 15 معنی دار بود. کاهش مساحت سطح زخم در روزهای صفر، 4، 7، 11، 15، 19، 21 و 23 بررسی شد که کاهش مساحت سطح زخم در گروه کنترل بیشتر در روزهای 4 و لا بیشتر بوده و در روزهای 11، 15 ،19 و 21 این معیار در گروه تجربی بیشتر و مجددا" در روز 23 در گروه کنترل این معیار بیشتر شد، ولی هیچ کدام از تغییرات بالا معنی دار نبودند، پرتو فرابنفش در بافت زخم موشها مانع رشد باکتریها نشد و با توجه به این مشاهدات میتوان اظهار داشت که پرتو فرابنفش در این مورد بر روند التیام زخم باز پوست تاثیر مثبتی بر جای نگذاشت.

  • شیرین بیرنگ*، افسانه فدائیان، ناصر ولائی صفحات 39-47

    دانستن سن جنین در پزشکی زنان کاربردهای متعددی دارد. این تحقیق به منظور تخمین سن جیین بر حسب طول استخوان ران در هزار زن باردار ایرانی (حاملگی 12-40 هفته) با مشخص بودن آخرین دوره قاعدگی Last menstrual period (LMP) بدون داشتن سابقه بالینی، فزونی فشار خون، بیماریهای کلیوی و ناهنجاریهای جنین در حاملگیهای یک قلو با استفاده از دستگاه سونوگرافی Real time انجام شد. ارقام اختماسی طول استخوان ران برحسب میلیمتر برای هر هفته حاملگی محاسبه و به صورت جدول و منحنی ارایه شد. متعاقبا" با انجام یک تحقیق مقایسه ای مشخص شد که طول استخوان ران در هفته های مختلف حاملگی 3-6 میلیمتر کمتر از جنین امریکایی هم سن خود می باشد (0/001 >P) که این اختلاف از نظر آماری معنی دار می باشد. طول استخوان ران در مقایسه با جدول ژاپنی ها نیز اختلاف چشمگیری داشت توصیه می شود این جدول در ایران مورد استفاده قرار گیرد و کار مشابهی نیز در سایر شهرهای کشور انجام شود.

  • شیرین بیرنگ*، ناصر ولایی صفحات 48-56

    دانستن سن جنین در پزشکی زنان کاربردهای متعدد دارد. این پژوهش به منظور تعیین استاندارد سن چنین برحسب قطر بین آهیانه ای BPD)) و 904  زن حامله ایرانی بین 12 تا 40 هفته با Last Menstrual Period (LMP))  مشخص بدون سابقه بالینی فزونی فشار خون، بیماریهای کلیوی، دیابت و ناهنجاریهای جنین در حاملگیهای یک قلویی با استفاده از دستگاه سونوگرافی Real time انجام شده است. ارقام اختصاصی BPD برحسب میلیمتر برای هر هفته حاملگی محاسبه و به صورت جدول و منحنی گزارش شد پیامد آن در تحقیق مقایسه ای انجام شده مشخص شد که BPD در هفته های مختلف حاملگی 0/24 تا 4/74 میلیمتر کمتر از جنین ژاپنی هم سن خود است (0/001>P). و در مقایسه با جدول آمریکایی ها نیز BPD اختلاف داشت که از نظر آماری معنی دار بود (0/05>P). توصیه می شود این جدول در ایران مورد استفاده قرار گیرد.

  • یوسف جفرودی*، فاطمه سماعی تهرانی، ناصر ولایی، فرهاد مداوی صفحات 57-65

    این تحقیق، به منظور بررسی شیوع استرپتوکک بناهمولیتیک گروه B در فلور طبیعی مهبل زنان انجام گرفت. از مجموع 563 نمونه مورد بررسی تنها در سه مورد کشت مثبت استرپتوکک بتا همولیتیک گروه B گزارش شد که رقمی در حدود 0/5 درصد است؛ در حالی که، در آمارهای خارجی میزان کلونیزاسیون بین 5 تا 30٪ گزارش شده است بنابراین نادر بودن سپتی سمی ناشی از استرپتوکک بتا همولیتیک گروه B در نوزادان ایرانی که در آثار مولفان غربی بخصوص آمریکایی شایع ترین عامل سپتیسمی نوزاد و در آمار مولفان و محققان ایرانی وجود ندارد می بایستی به علت سطح پایین کلونیزاسیون باکتری مزبور در فلور طبیعی مهبل زنان ایرانی باشد.

  • اسماعیل حاجی نصر الله* صفحات 66-74

    جهت بررسی اپیدمیولوژیک بیضه نزول نکرده 8034 دانش آموز دبستانی شهر تهران را در سال تحصیلی 72-73 معاینه کردیم، افراد مبتلا دعوت به معاینه مجدد شدند و پس از اقدامات تشخیصی بیشتر نتایج زیر به دست آمد:از 8034 دانش آموز معاینه شده 82 نفر مبتلا به بیضه نزول نکرده بودند که شیوع مطالعه ما را به رقم 1/2 درصد می رساند. از این تعداد، 56 درصد موارد در سمت راست و 33 درصد در طرف چپ و 11 درصد دوطرفه بودند. شایعترین محل از نظر بالینی بیضه کانالیکولر بود که در بیشتر مواقع نیز هنگام عمل جراحی ثابت شده است. از نظر بررسی اتیولوژیک با توجه به موارد ذکر شده منابع مختلف سعی در بررسی این عوامل در دو گروه بیمار و شاهد کردیم که در مقایسه دو گروه بیمار و شاهد مشاهده شد که مصرف دارو در زمان بارداری، بویژه ترکیبات استروییدی عامل مهمی در ارتباط با شیوع بیضه نزول نکرده می باشد

  • ژاله رجوی*، هاشم معزی قدیم، محمدحسن طریقت منفرد، محمد پاکروان، ناصر ولایی، زهره امیری، کتایون کهرم صفحات 75-83
    هدف

    این تحقیق با هدف تعیین شیوع تنبلی چشم با آمبلیوپی و توصیف خصوصیات مبتلایان آن در 1310 کودک کمتر از ده سال ساکن جنوب شرقی تهران در سال 72-73 به عمل آمد

    روش کار

    انتخاب نمونه ها بصورت تصادفی بود، تعیین میزان دید در اطفال بزرگتر از 3 سال با تابلوی snellen خطی و در اطفال کوچکتر از 3 سال بر طبق ضوابط آکادمی آمریکا به عمل آمد. تعیین عیوب انکساری با استفاده از سیکلوپلژی صورت گرفت.

    نتایج

    میزان شیوع آمبلیوپی 6/6 درصد در پایه دید 8/10 و 3 در صد در پایه دید 10/5 بوده است. عوامل همراه آمبلیوپی : 27 درصد موارد عیوب انکساری آییزومترو پیک، 42 درصد موارد عیوب انکساری ایزومترو پیک، 8 درصد موارد عیوب انکساری آنیزومترو پیک بهمراه انحراف چشمی، 5 درصد موارد عیوب انکساری ایز و آمترو پیک بهمراه انحراف چشمی و در 12 درصد موارد با علت ناشناخته بوده است

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای آمبلیوپی و نقش مهم عیوب انکساری در ایجاد آن و بالاخره زمان حساس درمان بیماری، توصیه می شود که با یک تابلوی دید استاندارد، در 3 سالگی، بچه ها توسط والدینشان غربال (Screen) شوند و در صورت کمبود دید جهت معاینه کامل مراجعه کنند تا زمان طلایی درمان را از دست ندهند.

  • محمدرضا رضاقلی نظری*، فریبا فلاحی، فرید تحویلداری بیدرونی صفحات 84-93

    توکسوپلاسموز یک نوع بیماری عفونی انگلی است که عامل آن تک باخته ای به نام توکسوپلاسما گوندهای میباشد. این بیماری به چهار شکل بالینی دیده میشود که اساس تشخیص آن بر پایه روش های انگل شناختی و سرولوژیک است. در روش های سرولوژیک با تعیین عیار پادتن های اختصاصی، بیماری را تشخیص می دهند. در این مطالعه، جمعا" 556 نفر از ساکنان 11 روستای شهرستان کرج - از هر روستا 50 نفر به روش نمونه برداری تصادفی - انتخاب شدند و با روش IFA تیتر پادتن اندازه گیری شد. با توجه به اینکه عیار 20/1 به بالا مثبت تلقی می شود در 179 نفر (32/2 درصد) تیتر بالاتر از 1/20(1/20 تا1/1600) و از 179 نفر، 16 نفر (8/9 درصد) دارای تیتر1/400  بودند . از این تعداد، 14 نفر (5/ 87 درصد) فاقد پادتن lgM-IFA با تیتر 1/20 نشاندادند. براساس آزمون t و درجه اطمینان 95 درصد رابطه ای بین تیتر پادتن و سن دیده نشده همچنین طبق آزمون مجذور کای و درجه اطمینان 95 درصد رابطه ای بین عیار پادتن و جنس مشاهده نشد.

  • ساعد شهابی* صفحات 94-102

    بیماریهای انگلی روده از بیماریهای شایع ایران است و آمار نشان میدهد که شیوع این عوامل پاتوژن در بین دانش آموزان دبستانی در مقایسه با سایر گروه های سنی، بیشتر می باشد به منظور تعیین میزان شیوع این عوامل بیماریزای تک باخته ای و کرمی در شهر شاهرود استان سمنان و میزان تاثیر و مقایسه اثرات درمانی مترونیدازول و کیاکرین در ژیاردیازیس در مدارس این شهر در سال تحصیلی 73-1372 از دانش آموزان این مقطع تحصیلی که 16649 نفر بودند 1043 نفر انتخاب شدند و به روش مستقیم و تغلیظ با فرمل اثر آزمایش مدفوع انجام شد، میزان آلودگی به انگل 392 مورد (38 درصد) و بالاترین میزان آلودگی در سن دو سالگی، در مقایسه با سایر سیین، 45 درصد بود. از میان تک یاخته های بیماریزا ژیاردیا با 216 مورد (21 درصد) و آنتامباهیستولیتیکا با 11 مورد (حدود 1 درصد) به ترتیب شایع بود، از نکباخته های غیر بیماریزا آنتامبا کولی 16 درصد، پد آموبایونجلی 3 درصد، اندولیماکس نانا 1 درصد و کیلوماستیکس مستیلی 4/0 درصد دیده شد. از کرمها هیمنولپیس نانا 2 درصد، اکسپور 1 درصد، دیکروسلیوم 3 درصد آلودگی کاذب " وجود داشت. این تحقیق نشانداد که در 55 درصد افراد مبتلا به ژیاردیا هیچ علامت و نشانه ای وجود نداشت و در افراد مبتلا و نشانه دار ، دل درد 29 درصد، کاهش اشتها 26 درصد، اسهال مزمن 9 درصد، دل پیچه 6 درصد، تهوع 7 درصد، رنگ پریدگی 6 درصد و نفخ شکم 3 درصد وجود داشت. از 216 دانش آموز مبتلا به ژیاردیا، 133 نفر برای مطالعه اثرات مترونیدازول و کیناکرین انتخاب شدند که از این تعداد ، 121 دانش آموز - 59 نفر کیناکرین و 62 نفر مترونیدازول - مصرف کردند و در مجموع، 121 دانش آموزی که دارو مصرف کردند به علت عدم امکان تحویل نمونه مجدد برای آزمایش 23 نفر آنان حذف شدند. از 98 نفر باقی مانده، 49 نفر مترونیدازول و 49 نفر کیناکرین مصرف کردند که در درمان با مترونیدازول یک مورد مقاومت (حدود 2 درصد) و باکیناکرین سه مورد مقاومت (حدود 6 درصد) دیده شد که این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. مهمترین عوارض مترونیدازول تهوع 11 درصد، کاهش اشتها 10 درصد، سر درد 10 درصد، و با کیناکرین سردرد 14 درصد، ناراحتی شکمی 12 درصد و تهوع 7 درصد بود.

  • هرمز شیوا*، فریده شیوا صفحات 103-106

    اثر افزایش گازهای جاری بیهوشی بر PaCo2 در 15 کودکی که جهت عمل جراحی نیاز به بیهوشی عمومی داشتند، مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه، هر بیمار شاهد خود بوده است؛ بدین ترتیب که، اولین نمونه خون سرخرگی 15 دقیقه و نمونه دوم 30 دقیقه پس از شروع بیهوشی گرفته شد و سپس میزان گازهای بیهوشی به 500 سانتیمتر مکعب افزایش یافته و پس از پانزده دقیقه نمونه سوم گرفته شد. با توجه به اینکه تعداد تنفس در طول عمل ثابت نگه داشته شده بود مطالعه نشان میدهد که در تمامی بیماران پس از افزایش گازهای جاری PaCo2 کاهش چشمگیری یافته است.

  • فریده شیوا* صفحات 107-114

    سپتی سمی یکی از مشکلات مهم دوران نوزادی می باشد و تشخیص سریع عفونت در نوزاد اهمیت حیاتی دارد، با هدف تعیین ارزش روش های سریع تشخیص در عفونت نوزادان یک مطالعه آینده نگر، تحت کنترل، دوسوکور روی 131 نوزاد انجام شد. پنج آزمایش مورد بررسی قرار گرفتند شمارش گویچه های سفید بالاتر از 15/000 و با پایینتر از5/000 در میلیمتر مکعب، شمارش باند سل بالاتر از 250 در میلیمتر مکعب، افزایش سطح CRP در خون و افزایش ESR بیش از 15 میلیمتر . در این مطالعه CRP خون، با ارزشترین آزمون سریع آزمایشگاهی جهت تشخیص عفونت نوزادان بود که حساسیت 45/7 درصد و اختصاصی بودن 100 درصد داشت . ESR بالاتر با حساسیت 21% و اختصاصیت 93% همراه بود . در این مطالعه لکوسیتوز و با لکوپنی و همچنین شمارش باند سل به دلیل حساسیت پایین ارزش چندانی نداشتند. بررسی نشان می دهد که استفاده از CRP خون به عنوان یکی از روش های سریع در تشخیص سپتی سمی نوزادان بسیار با اهمیت است. برای به دست آوردن نتایج مطلوب توصیه می شود کارکنان آزمایشگاه از اهمیت آزمونهایی که سپتیسمی را به سرعت تشخیص می دهند آگاه شوند.

  • هرمز شیوا*، ناصر ولائی صفحات 115-119

    این تحقیق به منظور پاسخ به این سوال که آیا در صورت ثابت نگهداشتن میزان گازهای جاری ، با افزایش تعداد تنفس میزان ;Co2 خون چقدر تغییر می کند، در ماه های آذر و دی سال 1372 روی 40 کودک، بین یک ماه تا ده سال، که در بیمارستان مفید تحت عمل جراحی - غیر از ریه قرار گرفتند، به روش کار آزمایی بالینی از نوع مستمر دو سو کور انجام شد. در گروه شاهد در هر دقیقه 40 تنفس و در گروه تجربی در نیم ساعت اول 40 تنفس، در نیم ساعت بعدی 80 تنفس در دقیقه داده شد. و در هر دو گروه در دقیقه های 30 و 60 PaCo2  خون سرخرگی با دستگاه AVL تعیین شد. میزان داروی قبل از بیهوشی و نیز میزان گازهای بیهوشی در هر دو گروه یکسان بود، تحقیق نشانداد که در زمانهای مورد بررسی، میانگین و انحراف معیار PaCo2 در گروه شاهد هیچ گونه تغییری نکرده، ولی در گروه تجربی از 3/1± 28/6 در نیم ساعت اول به 3/3± 34/2 در یک ساعت اول افزایش بافت و آزمون Paired t test نشانداد که این افزایش حدود 20 درصد و از نظر آماری معنی دار است (0/001>P)۔ اگر چه این افزایش از حد طبیعی خود تجاوز نکرده است.

  • سید عباس صفوی نائینی*، محسن وزیر نظامی، حسینعلی شریفیان صفحات 120-129

    یک بررسی از نوع تحلیلی و بازنگرانه روی 59 کارگر مرد از کارخانه کیمیداروی تهران، از دوم اسفند ماه 1371، لغایت اردیبهشت 1372، به منظور تعیین اثرات سیگار بر میزان پروتئین تام و برخی از یونهای بزاق صورت گرفت. نمونه گیری از بین داوطلبان مرد با محدوده سنی 4129 سالگی، 28 سیگاری و 31 نفر غیرسیگاری (گروه کنترل) انجام شد، با تحریک ترشح بزاق توسط محلول اسید سیتریک 2 درصد در حال استراحت، رعایت رژیم غذایی یکسان، نداشتن بیماری و مصرف دارو ، سن، تاثیر محرکها بر تولید بزاق، میزان سیگار مصرفی در روز، مدت زمان استعمال سیگار، زمان نمونه گیری و فاصله بین مصرف آخرین سیگار و تحریک، از طریق ساکشن بزاق تحریک شده جمع آوری و پروتئین تام آن به روش نوری و نیز یونهای سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و سرب آن اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از تحقیق ما، بیانگر کاهش میزان پروتئین تام و کلسیم و افزایش میزان سرب بزاق افراد سیگاری در مقایسه با غیر سیگاریها (0/05>P) و از نظر آماری معنی دار بود. میزان روی برای افراد غیرسیگاری از افراد سیگاری بیشتر بود که این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. در میزان سدیم، پتاسیم و منیزیم بین دو گروه تفاوت چشمگیری دیده نشد.

  • فریدون عزیزی*، مسعود کیمیاگر، علی اصغر میرسعیدقاضی، ماه طلعت نفر آبادی صفحات 130-138

    محلول روغنی یددار برای پیشگیری و درمان گواتر به کار رفته است ولی اثر آن در بهبود کم کاری تیرویید قطعی به نظر نمی رسد. در این پژوهش، اثر تزریق محلول روغنی بددار بر علایم بالینی و آزمایشگاهی تیرویید قبل، 4، 7 و 12 ماه پس از تزریق عضلانی 480 میلیگرم لیپودول در 45 دختر دانش آموز گیگا بررسی شد. چهار ماه پس از تزریق ، غلظت T4 سرم از 24±58 به28±127و غلظت T3 سرم از 0/6± 2/6 به 0/5± 3/1 نانومول در لیتر افزایش و غلظت TSH سرم از21/9±19/5 به 2/2±2/3 میلی پونیت در لیتر کاهش یافت، T3 سرم در 16 نفر بالاتر از حد طبیعی (3/1 نانومول در لیتر) بود ولی علایم بالینی پرکاری تیرویید در هیچ یک از آنان مشاهده شد. متوسط غلظتT3  سرم 7 و 12 ماه پس از تزریق به مقادیر قبل از تزریق کاهش یافت. در ده نفر که یک سال پس از تزریق غلظت T3 یا T4 یا هر دو در سرم آنان بالاتر از حل طبیعی بود ، TSH سرم پس از تزریق TRH کمتر از مقدار طبیعی افزایش یافت این بررسی نشان می دهد که تزریق محلول روغنی بددار به کودکان و نوجوانان مبتلا به کم کاری تیرویید ناشی از کمبود ید باعث می شود که فعالیت تیرویید آنان به حد طبیعی باز گردد. گفتنی است که امکان دارد در ماه های اول پس از تزریق، مقدار T4 و T3 به طور گذرا افزایش یابند .

  • پروین میرمیران*، مسعود کیمیاگر، علی اخوان صفحات 139-146

    در سال 1370 بررسی شیوع گواتر و شاخص های رشد در دانش آموزان سه روستای بایجان، وانا و رینه از بخش لاریجان شهر آمل انجام شد. در کلیه دانش آموزان پسر و دختر سه روستا، (176 پسر و 157 دختر)، قد و وزن و درجات گواتر براساس طبقه بندی سازمان جهانی بهداشت تعیین شد؛ سپس صدکهای قد و وزن برای هر گروه سنی دختر و پسر به طور جداگانه محاسبه شد. نتایج نشان داد که 68 درصد دانش آموزان (71 درصد دختران و 65 درصد پسران) به گواتر مبتلا هستند. شایعترین نوع گواتر B1 و سپس A1، 2 و 3 به ترتیب 23/5 ، 21/9 ، 18/6 و 3/6 درصد بود. با بالارفتن سن، گواتر های درجه 2 و 3 افزایش نشان دادند. صدکهای پنجاهم وزن و قد دختران روستاها تقریبات مشابه دختران شرق تهران بود و از 10 سالگی به بعد نسبت به استانداردهای NCHS کاهش چشمگیری را نشان داد. صدگهای پنجاهم قد و وزن پسران روستاها کمتر از قد و وزن پسران شرق تهران و NCHS بود. این بررسی، کاهش شاخص های رشد و شیوع گواتر در حد هیپر آندمیک را در دانش آموزان روستاهای بخش لاریجان شهر آمل نشان می دهد و لزوم اقدامات پیشگیری از کمبود مواد ریز مغذی، توصیه های تغذیه ای و بهبود شرایط بهداشتی در این مناطق را تاکید می کند.

  • عیسی نشاندار اصلی*، فریدون فتوحی صفحات 147-151

    با توجه به شیوع بیماریهای تیرویید در ایران، به کارگیری شیوه های آسان تشخیصی از اهمیت بسیاری برخوردار است. اندازه گیری میزان جذب ید 2 و 24 ساعته تیرویید از جمله این شیوه ها می باشد. و نظر به اینکه مقادیر طبیعی آن با شرایط جغرافیایی و تغذیه ای هر کشوری تغییر می کند بر آن شدیم که این موارد را در تهران اندازه گیری کنیم. برای این منظور دو گروه جمعا" 111 نفر، یک گروه از شمال غرب و دیگری از جنوب شرقی تهران برگزیده شدند. پس از اطمینان از سلامتی بالینی آنان و عدم مصرف داروهای مداخله گر، آزمونهای هورمونی تیرویید، میزان دفع بد ادرار و سرانجام در صد جذب ید 2 و 24 ساعته اندازه گیری شد. نتایج آزمایشهای هورمونی تیرویید به شرح زیر بود:T4RIA:1/29±8/55 (طبیعی بین 5/12-5/4) mg/100ml T3RIA:29/27±161/18 (طبیعی بین 100-80) mg/ml FTI: 0/59±2/39 (طبیعی بین 63/4-13/1) TSH:1/41 0/74± (طبیعی بین 5/3-3/0) uIU/ml نتایج اندازه گیری بد ادرار به صورت زیر گزارش شد:9/04±11/25 میلیگرم در 100 میلیلیتر.  اندازه گیری میزان جذب ید 2 ساعته و 24 ساعته به ترتیب ارقام زیر را نشان داد :1.61-32.8(mean± s.d:9.98 ± 6.39)% 8-87.9(mean± s.d: 40.95 ± 17.63)%  و در مقایسه با مراجع غربی مشاهده شد که برای جذب بد دو ساعته مقادیر 4-12 درصد (9) و جذب ید 24 ساعته بین 8-30 یا 5-30 و با 9-32 درصد (12، 11 ، 9 ، 3 و20) را اعلام کرده اند و تا کنون مورد استفاده متخصصان ما قرار می گرفت، تفاوت چشمگیری دارد.

|
  • Fereydon Azizi* Pages 1-3
  • Pages 4-13
  • Morteza Ordoubazari*, Nahid Jenabian Pages 23-31

    Hearing Disorders have been common diseases. They develop complications such as hearing loss and psycho-social contact problems and would affect children learning process if not properly treated. Malocclusions are included as cause factors of such disorders. The existence and/or extent of interrelations between malooclusions and hearing disorders is a subject of controversy. A case-control research conducted on 60 patients suffering from audiological disorders at Loghman Medical Center in 1994. The control group was completely matched with the selected patients in regard to age, sex, occupation, and history of trauma of head-ear area, poisonings, genetic and other diseases. The result of research proved the existence of malocclusion in 93 percent of the patients suffering from hearing (audiological) disorders and 63 percent in control groups. The K.Dow (x2) test has shown that the presence of their factor causes the increase of hearing disorders to the extent of 48 percent (P < 0. 001). Among the malocclusions, the most effective role concerns malocclusion class-3, then T.M.D. (temporo Mandibular Dysfunction), and finally Deep. Bite one. Therefore, the reduce hearing disorders, it is recorrunended that malocclusion issue too be considered by otorhinolaryngologists.

  • Pages 32-38
  • Shirin Birang*, Afsaneh Fadaian, Naser Valaee Pages 39-47

    Determination of gestational age have several usages in obstetrics and gynecology. The relation between fetal femur length and gestational age has determined in this research using real time sonography. 1000 iranian pregnant women between 12-40 weeks of gestation with accuratic last menstrual period and with out the history of diabetes lllellitus, hypertension, renal disease and fetal anomalies were examined. They were all singleton. Predicted gestational age values in weeks for specific femur length measurements in millimeter were calculated and reported in the form of table and curve.
    Fetal femur length was 3-6 millimeter shorter than American Standards in various weeks of gestation which has a significant statistical difference (P < 0/001). In comparing with Japanese too, a significant statistical difference was exist (P < 0/09).

  • Shirin Birang*, Naser Valaee Pages 48-56

    Determination of gestational age have several usages in obstetrics and gynecology. The relation between Biparietal Diameter and gestational age has determined in this research using real time Sonography. 904 Iranian pregnant women between 12-40 weeks of gestation with accuratic last menstrual period and without the history of diabetes mellitus, hypertension, renal disease and Fetal anomalies were examined. They were all singleton. predicted gestational age values in weeks for specific Biparietal Diameter measurements in milimeter were calculated and reported in the form of table and curve. Biparietal diameter was 0.24-4.74 milimeter shorter than Japanese Standards in various weeks of gestation which has a significant statistical difference (P<0.001). In comparing with American too, a significant satistical difference was exist (P < 0.05).

  • Esmaeil Haji Nasrollah* Pages 66-74

    With the aim of surgical epidemiology nature of undescended testis, we examined 8034 school age boys in the city of Tehran. We invatted affected persons to Loghman-e-Hakim Medical Center for repeated examination and further diagnostic in vestigations, results are:Among 8034 persons 82 had undescended testis, it means 1 .02 % , 56 % are in the right, and 33%  in the left, 11 % are bilateral. The most common site of testis in clinical study was canalicular testis which proved in surgery as well. For detecting the unpalpable testis, we requested inguinal & abdominal sonography. On the other hand, we studied etiologic factors of UDT in a case and case control. There were meaningful relation between use of drugs during pregnancy.

  • Jhale Rajavi*, Hashem Moezi Ghadeem, Mohammad Hossein Tareeghat Monfared, Mohammad Pakravan, Naser Valaei, Zohreh Amiri, Katayon Kahrom Pages 75-83
    Aim

    The purpose of this study is to determine the prevalence of amblyopia in 1310 children less than 10 years old at south east province of Tehran in 1994.

    Method

    Diagnosis of amblyopia is based on linear snellen best corrected vision of 8/10 or less and or difference of 2 lines between eyes in children over 3 years old and behavioral difference when one eye is covered as compared to the other in children less than 3 years old.

    Results

    The prevalences of 6.6% and 3% with best corrected visions of less than 8/10 and 5/10 were observed respectively, amblyopia was associated with some factors : anisometropia (27% ), anisometropia and deviation (8% ), isoametropia ( 42% ), isoametropia and deviation (6% ), deprivation (5%) and idiopathic (12% ).

    Conclusion

    Because of high prevalence of amblyopia and refractive errors, vision screening of youngchr('39') children at home with standard vision cards is the best way to find amblyopia at earlier and sensitive period for treatment.

  • Pages 84-93
  • Saed Shahabi* Pages 94-102

    For detem1inating the prevalence of pathogenic protozoa and helminths in the Shahrood city and comparative between efficacy of metronidazole and Quinacrine in 1372-1373.from I 6649 students, 1043 students selected randomly and stool examination was done by direct and concentration with fonnol ether methods. Among the pathogenic protozoa prevalence of Giardia lamblia Emamoeba histolytica were respectively 21 and I percent. Relative percent of helminths as H. nana oxyur, Dicrocoelium and Trichocephalea were respectively 2 % . 1 % and O .1. This investigation showed that 55 % of cases with giardiasis has not any clinical manifestation. From 216 cases with giardiasis 133 cases selected randomly for comparison of therapeutic effect only 98 students were collected second sample for evaluation of drugs effect. 49 cases with metroniadazole to Metroniadazole and 49 cases with quinacrine were been treated. One case to Metronidazole (2 % ) and three cases to quinacrine ( 6 % ) showed resistance this difference is not statistically significant.

  • Hormoz Shiva*, Farideh Shiva Pages 103-106

    The effect of fresh gas tlow on PaCo2, was studied on 15 children who given general anesthesia for surgery. Each patient was his/her own control Arterial blood samples were drawn to measure PaCo2. First sample was taken 15 minutes and the second sample 30 minutes after the patient was anesthetised. Gas flow increased by 500 ml, and the 3rd sample taken after 15 minutes. The mean PaCo2, showed a fall of 4 min.Hg (11.7%), in the 3rd sample, (P= <0.01). This study shows that increasing the fresh gas flow causes a fall in PaCo2, if the respiratory rate is kept constant.

  • Pages 107-114
  • Hormoz Sheeva*, Naser Valayee Pages 115-119

    A controlled double -blind clinical trial was performed in 40 normal children, with no underlying pulmonary pathology, who underwent surgery. The objective was to study the effect of increase in the rate of respiration (RR) on PaCo2 in the anesthetized child . The RR of the control group (n=20) RR was set at 40/min. In the study patients (n=20) RR was set at 40/min. For the first 30 min. & then increased to 80/min, for the next 30 minutes. PaCo2 measurements were done at 30 & 60 minutes in both groups. There was no difference in anesthetic drugs in the two groups. There was no change in the PaCo2 in the two readings in the group; in the study group the PaCo2 increased from 28.6±3.1 at 30 min. to 34.2±3.3 at 60 min. As assessed by the paired t test this change was significant (P<0.001). The study demonstrated that in the anesthetic T-piece system increasing the rate of respiration not only does not cause a fall in the PaCo2, but results in a significant rise in the PaCo2, however it Joes not exceed the normal value.

  • Pages 120-129
  • Parvin Mirmiran*, Masoud Kimiagar, Ali Akhavan Pages 139-146

    In order to survey goiter prevalence in mountainous villages of Arnot city (state of Mazandaran) I 76 boys and 157 girls were studied in Bayjan, Vana and Rineh. Goiter was present in 68 % , 71 % of girls and 65 % of boys. Dissemination of grades of goiter were: la 21.9%, lb 23.5%, II 18.6% and III 3. 6 % . There was an increase in the rate of large goiters with age. 50th percentile of height and weight in girls were similar to those of East Tehran, but lower than NCHS. Those of boys were decreased when compared to both East Tehran and NCHS. This study demonstrates retarded physical growth and hyperendemic goiter in a rural area of Amo!. Measures to prevent micronutrient deficiencies, nutritional recommendations and inprovement of health conditions in this area is recommended.

  • Pages 147-151